Versaillesfreden 100 år

INBJUDAN till medlemsmöte med Klas-Göran Karlsson, professor i historia

Tid: onsdagen den 20 november 2019, kl. 18.00 

Plats: Edens hörsal, Allhelgona kyrkogata 14. 

Edens hörsal ligger mitt inne i området mellan Allhelgona kyrkogata och Paradisgatan. Lund Stadsbuss nr 1. 

För hundra år sedan var världens ögon vända mot Paris. Där arbetade representanter för första världskrigets segermakter som ett slags global regering för att säkerställa att inget nytt storkrig skulle bryta ut. Det första av dessa fredsavtal slöts med förlorarmakten Tyskland i Versailles den 28 juni 1919. Det blev som bekant inget framgångsrikt, fredsskapande fördrag. Det var inte bara det nyss avslutade kriget som hade varit totalt; även den följande freden var total, inriktad på ideologiska målsättningar och Tysklands totala underordning. Det var visserligen inte Versaillesfreden som orsakade nästa världskrig, men den bidrog till att vidmakthålla en hög konfliktnivå under mellankrigstiden. I föreläsningen kommer fredsavtalets betydelse för det moderna trettioåriga kriget 1914–1945 att närmare analyseras. 

Vi avslutar med mingel med vin och tilltugg i foajén. 

Välkomna! 

Styrelsen 

———————————————————